Рашидов подписа с новия директор на театъра
Рашидов подписа с новия директор на театъра / снимка: Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив

Надежда Асенова, която победи в битката за театрален директор в Благоевград, вече е овластена и може да встъпи в длъжност.

Заповедта за назначаване на столичния режисьор Асенова, е подписана днес от мининистъра в оставка Вежди Рашидов, потвърди за Дарик досегашният директор на ДТ "Никола Вапцаров" Николай Кимчев. Юристи коментираха, че тази заповед може да бъде оборена по време на съдопроизводство.

На 20 февруари на сайта на Министерство на културата бе публикувано официално съобщение по казуса с Драматичен театър "Никола Вапцаров", което гласи: "Поради постъпили сигнали с искане да се провери процедурата по конкурса за избор на директор на Драматичен театър „Н. Вапцаров” в Благоевград, министърът на културата Вежди Рашидов разпореди проверка. До приключване на проверката изпълняващ длъжността директор на театъра в Благоевград ще бъде Николай Кимчев".

Не е ясно обаче дали тази проверка е направена, ако въобще е разпоредена, коментираха благоевградските театрали.

Конкурсът за длъжността директор на театъра бе проведен в началото на месец февруари. За мястото кандидатстваха настоящият директор Николай Кимчев, режисьорът Александър Галперин и актрисата Мария Райнова.

Театралите в Благоевград са категорични, че няма да допуснат назначването на Надежда Асенова и че ще направят жива верига в подкрепа на досегашния диркеор Николай Кимчев. Те са категорични, че конкурсът е опорочен и са срещу спускането с парашут на Надежда Асенова.

Преди дни театралите от ДТ "Никола Вапцаров" показаха позицията си с плакат с надпис "Не се продава", поставен на фасадата на благоевградския храм на Мелпомена.