Радо Прашката в Струма, злато за Вяра
Радо Прашката в Струма, злато за Вяра / netinfo

Култово заглавие оглавява страниците на “Струма” в понеделник сутрин: “Петричкият жиголо Радо Прашката написа любовно писмо до Азис и обяви: Обичам те, отказвам се от жените, ще ти бъда по-верен от Китаеца”. Нататък статията продължава така: Спецът по секс услуги пророкува: Идва време жените масово да плащат на мъже, богаташките са стипци, обещават по 100 лева на сеанс, но после се пазарят, в София имах връзка с известния представител на хайлайфа Е.М.

Водещото заглавие в другия ежедневник в Югозапада, “Вяра” е доста по-сериозно: “Фирма ще копае злато край Благоевград”. Частна фирма ще добива злато край Благоевград, алармираха жителите на близкото село Падеж. Те скочиха на бунт срещу изграждането на баластриера на Будишка река, от която навремето се добивал ценният прах. Фирмата на Александър Сливков – ЕТ “Албос-Александър Сливков”, е спечелила правото да извади от реката 150 000 кубика и ще работи почти 20 години. “Никой в Падеж не е съгласен да се прави такава баластриера, но никой не ни обръща внимание. Дадено е становище от общината, че изкопните работи няма да нарушат екоравновесието в региона и ние нямаме думата”, възмутиха се хората, събрали се на спешна среща да обсъдят проблема. Според повечето от тях причина да бъде избрана точно Будишката река за добиване на баластра е желанието на Сливков да я превърне в Клондайк.

Една тема, на която и двата вестника обръщат внимание: “Зам.-шефът на ДЛ-Благоевград оглави ДЛ-Рилски манастир”. Ето какво пише “Вяра” по въпроса: Зам.-директорът на ДЛ-Благоевград Иван Янев от днес сяда на шефското място в ДЛ-Рилски манастир. Изненадващата рокада дойде, след като досегашният директор Николай Георгиев се премества на нова работа. Според негови колеги Георгиев заминава на престижна длъжност в столицата, като така освобождава поста. Не стана ясно Янев по каква система отива на новото място. Тъй като все още не е праведен конкурс за мястото, се предполага, че той ще е в качеството си на временно изпълняващ длъжността.

Още една обща тема за двата вестника са предварителните кандидатстудентски изпити в ЮЗУ “Неофит Рилски”. “5203-ма участваха в седемте предварителни изпита през уикенда в ЮЗУ, заловиха преписвач с mp3 плеър”. Заглавието е на “Струма”.

Във “Вяра” са поставили следното заглавие: “Лесни изпити за 5200 в Югозападния университет”. 937 кандидат-студенти извадиха късмет на предварителния изпит по история в Югозападния университет. 18-годишната Михаела Мечкунова от София изтегли първата тема от конспекта - “Създаване и начално развитие на българската държава", след което цялата зала избухна от радост. Вчера се проведе и най-масовият изпит – по български език. 3770 мераклии за висше писаха върху четири задачи. Литературната този път беше създаване на свързан текст по мисълта “Парите са всичко, парите са нищо”.

Емоциите бяха най-силни пред сградите, в които се провеждат проверките. Треперещите родители са въоръжени с фотоапарати и щракат децата си на излизане от залите. От така наречения кандидатстудентски туризъм печели целият град. Свободните легла в хотелите се поизчерпаха, а търсенето на частни квартири бе огромно. Гостите на града плащат между 5 и 10 лв. на легло в частна квартира. Базата на ЮЗУ в Бачиново е пълна, а цените подбиват цените на частниците.

Още заглавия от “Струма”: “Забиха електрически стълб по средата на кръстовище, кметът Лазар Причкапов и Енергото спорят кой е “родил” лудото решение”. Злополучната улица е “Баба Тонка” в благоевградския квартал “Струмско”. “Наето от музикант такси избухна в пламъци на бул. “Джеймс Баучер”, "Младежи откраднаха и продадоха материали от пречиствателната станция в Разлог за 16 600 лева” и “400 рокера участваха в мотосреща “Добринище 2007”.

Последно заглавие от “Вяра”: “Хиляди декари в Благоевградско остават на сухо”. Причината да не стига вода до нивите на хората е, че всички кранове са задигнати през последните години. “Щетите, които са нанесли крадците, са за над 100 000 лева. Всичко е изрязано с газови горелки и предадено в пунктовете за старо желязо. В Бучино всички спирателни кранове са окрадени. Свален е и един, който е фи 500, каквито са само два в този район. На него цената му в търговската мрежа е около 5000 лева, а сигурно е предаден за не повече от 200-300 лева. Заради всички тези вандалщини само в землищата на селата Зелен дол, Българчево и Бучино над 2000 декара няма да могат да се поливат и тази година”, коментира бившият кмет на Бучино и ексшеф на “Напоителни системи” Санде Костадинов.