Работилница Баба Марта” гостува на децата от Дом “Свети Николай Мирликийски”
Работилница Баба Марта” гостува на децата от Дом “Свети Николай Мирликийски” / снимка: Дарик - Благоевград

Работилница „Баба Марта” гостува днес на Дома за деца, лишени от родителски грижи “Свети Николай Мирликийски”, информират от пресцентъра на Община Благоевград. Възпитаниците на дома ще получат мартенички, а ученици, участници в Работилницата, ще ги научат на тънкостите при изработването им, както и ще ги запознаят с легенди и предания за Баба Марта и символиката й в българския филклор. Срещата в социалното заведение ще бъде от 12.30 ч.

От 14.00 ч. в къща „Техника” в кв. „Вароша” ще започне празникът „Мартеничке, бяла и червена”. Децата от клуб „Млади еколози” ще посрещнат Баба Марта и ще представят няколко ритуала - украсяване и първомартенско почистване на къщите, палене и прескачане на огъня, подреждане на обредна трапеза и наричания, характерни за празника.

Празникът „Баба Марта в българския фолклор и творчеството на децата” ще започне в 15.30 ч. в ЦДГ № 8 „Вечерница”. Децата от детската редакция „Хей, хлапета” са подготвили изненада за най-малките. Освен посрещането на Баба Марта и представянето на обичая „кичене”, те ще представят и лично творчество – стихове и гатанки, ще преразкажат и някои от най-интересните легенди за Баба Марта. Малчуганите от ЦДГ №8 „Вечерница” ще получат мартенички от Работилница „Баба Марта”, картички за оцветяване и книжка с творчеството на децата от Детската редакция „Хей, хлапета”.