Яне Янев подготвя свой човек за председател на благоевградския съд, смятат магистрати
Яне Янев подготвя свой човек за председател на благоевградския съд, смятат магистрати / netinfo
Депутатът от "Ред, законност, справедливост" Яне Янев започва медийна атака срещу определени магистрати, с цел дискредитацията им, предвид предстоящия избор на нов председател на Окръжен съд - Благоевград. Така благоевградски юристи коментират изявленията на Янев за действащи корупционни практики, превърнали правораздаването в Пиринско в семеен бизнес.

Откритите приемни на граждани срещу действия на съдии в Благоевград и в Петрич, по повод на служебните им ангажименти, са с цел прокарване на път до председателските постове на хора от кръга на Яне Янев, които по крайно стечение на обстоятелствата пък са свързани с БСП в региона, подозират запознати в системата на правораздаването.

За поста председател на Районния съд в Петрич се води люта битка и сред членовете на Висшия съдебен съвет, заради което преди две седмици бе провален изборът на един от двамата кандидати - съдиите Ангелина Бисеркова и Мая Банчева.

Част от ВСС лобира в полза на Банчева и това са представители, предимно от квотата на БСП, научи Дарик радио. Ако обаче при евентуален следващ конкурс, висшите магистрати гласуват единодушно в полза на претендента за председателския стол на съда в Петрич, а именно Мая Банчева, ще се получи конфликт на интереси, тъй като нейният съпруг - Атанас Кобуров също е съдия там и ще бъде на пряко подчинение на съпругата си, обсъждат хипотезата южни юристи.

Правилникът за съдебната администрация забранява в системата като шеф и подчинен да бъдат съпрузи и роднини, Законът за съдебната власт обаче допуска такава възможност, коментират юристи.

Източници на Дарик информираха, че два-три дни преди изявленията пред благоевградските медии, депутатът Яне Янев е обсъждал на тайна среща кандидатурата на пирински съдия за надпревара в конкурса за административен ръководител на Окръжен съд - Благоевград, който се очаква да бъде обявен това лято.

Както е известно, мандатът на настоящия председател Красимир Аршинков изтича в началото на месец октомври.