Яне Янев: Отстоявам правото на избирателите
Яне Янев: Отстоявам правото на избирателите / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Административните магистрати в Благоевград няма да броят бюлетините от проведения на 25 октомври първи тур за кмет в Сандански.

Жалбата за оспорване на изборния резултат бе депозирана от лидера на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев, който бе един от кандидат-градоначалниците в родния си край.

Докладчикът по делото съдия Иван Шекерлийски отхвърли голяма част от претендираните в жалбата искания за събиране на гласни и писмени доказателства относно "опорочения" вот в общината.

Яне Янев: Отстоявам правото на избирателите
netinfo

Като неоснователно бе счетено и желанието на юристите на РЗС за повторно преброяване в съда на всички около 4000 недействителни бюлетини.

Отхвърлено бе и искането за ревизия на бюлетините, пуснати в секции с номера 6, 7, 14 и 27.

Адвокат Емил Василев подчерта в залата, че в други съдебни райони броят повторно всички действителни и недействителни бюлетини, оспорват се по 500 протокола на СИК и недоволно попита защо в Административен съд-Благоевград не допускат събиране на тези важни за изборния процес доказателства.

До 12.00 часа на 18 ноември РЗС трябва писмено да представи в деловодството на АС списък с имената и данни за евентуално допуснати за разпит десетима свидетели. Те всички са застъпници от различни политически партии, подчерта Яне Янев.

Той е категоричен, че няма да позволи да отидат в небитието тези фрапиращи нарушения от вота в Сандански.

"В няколко десетки секции били са напълно подменени или пренаписани цели протоколи, а в избирателния списък незаконно били добавени под чертата стотици души. Ще отстоявам избирателното право на всички български граждани", заяви Янев, който загуби с 539 гласа от класиралия се за балотаж кандидат Андон Тотев.

Делото бе отложено за 20 ноември.