Яне Янев кандидат за кмет на Сандански?
Яне Янев кандидат за кмет на Сандански? / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Съветникът на министър-председателя и лидер на РЗС, Яне Янев, от днес е в неплатен отпуск, за да може изцяло да се посвети на подготовката и организацията на местните избори, съобщават от пресцентъра на партията.

РЗС има готовност да участва в изборите самостоятелно и коалиционно в над 100 общини. Към този момент официално не се съобщава дали лидерът Яне Янев е кандидатът за кмет на Сандански.

Основна цел на партията е поне в десет общини да има самостоятелно избрани свои общински кметове и да увеличи влиянието си в местната власт с по-голям брой съветници.

До момента партията е представила част от кандидатите си за кметове и листи за общински съветници в общините, където традиционно има присъствие в местните парламенти.

До края на август ще бъдат обявени всички номинации за градоначалници и листите за съветници в съответните населени места.

Приоритет на РЗС е със своите новоизбрани кметове и съветници да осъществи европейски тип икономическа политика за възраждане на регионите и нова форма на финансова децентрализация, увеличаваща възможностите за самостоятелна инвестиционна политика на общините.

РЗС ще работи активно за отстраняването на така наречените "кметове феодали" и в момента разработва с правни, финансови и съдебни експерти антикорупционна програма за местното самоуправление, се казва в пресъобщението.