Яне Янев: Ислямският фундаментализъм заплашва Европа
Яне Янев: Ислямският фундаментализъм заплашва Европа / Снимка: Дарик - Благоевград

"Настояваме за незабавно разследване, относно вливащи се в България нелегални парични потоци, с които се осъществяват процеси на ислямизиране на родното ни образование и бит, особено в района на гоцеделчевските села Рибново, Сатовча и други в Западните Родопи", заяви в Благоевград депутатът и лидер на ПП "Ред, законност, справедливост" - Яне Янев.

Янев и колегата му в Народното събрание - Димитър Абаджиев ще сезират до дни и Еврокомисията за налагани ислямистки методи и порядки в селата Рибново и Сатовча. Българомохамеданите там сами поискали подкрепата на Янев и Абаджиев по време на открити приемни в навечерието на 3 март.

В село Рибново радикалния ислямизъм прокарва директорът на училището Феим Иса, който е и имам, заедно със свои последователи, повечето от които са възпитаници на незаконен образователен център в село Сърница, обявиха депутатите Янев и Абаджиев. Двамата народни избраници дори поискали съдействието на директора на ОД на МВР в Благоевград - комисар Константин Титянов, който също присъствал на една от приемните в Рибново.

Деен пропагандатор на радикалния ислямизъм в гоцеделчевско е и учителят по религия Мурад Бошнак, коментира Яне Янев. Бошнак и Иса принуждавали родителите на ученици в селата да попълват заявления, че децата им искат да бъдат обучавани по ислямизъм в часовете по избираем предмет.

Момичета в Рибново били заставяни да ходят на училище и дори на екскурзии в Турция с носии, характерни за района на Саудитска Арабия, изтъкна депутатът Янев и подкрепи изнесените на пресконференцията данни с доказателствен видео и аудио материал.

"Ние от РЗС ще настояваме пред министъра на образованието Даниел Вълчев незабавно да даде отговор пред българското общество защо е допуснато родното ни образование да се ислямизира, а децата в Западните родопи да бъдат подлагани на насилие и жестокост", изтъкна Янев. Тези от децата и родителите им, които отказвали да спазват порядките, били наричани "гяури", а в джамиите ходжите ги проклинали, казаха депутатите.

Чуйте още в звуковия файл.