Ячев: Изборният кодекс ще се приеме в последния момент
Ячев: Изборният кодекс ще се приеме в последния момент / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

В разрез с европейските препоръки Изборният кодекс ще се приеме в последния момент за удобството на ГЕРБ, заяви Борис Ячев, зам.- председател на ПП НИЕ.

"България драстично е нарушила правилата за свободни избори, като е приела твърде късно съществени промени в закона за изборите. Такова е становището на Европейският съд по правата на човека за изборите от 2005 година. Тогава не бе спазена препоръката на Венецианската комисия за едногодишен период за приемане на съществени промени в избирателния закон и промените бяха гласувани два месеца преди парламентарния вот", коментира бившият депутат от Петрич Борис Ячев.

"Ситуацията е на път да се повтори и за предстоящите парламентарни избори през 2013г. С внасянето на промени в последния момент, ГЕРБ иска да задържи властовите си позиции по безпринципен начин и на всяка цена", смята Ячев.

"Законът, по който ще се проведат изборите за следващ парламент – Изборният кодекс, все още не влиза в зала за второ четене. Остават само седем месеца до следващите парламентарни избори, но управляващите отново не бързат и ще извършат корекции в изборното законодателство в последния момент. Целта е прозрачна – максимално да се затруднят опонентите и да се разчисти пътя към втори мандат на ГЕРБ без реална конкуренция. Предложените промени е Изборния кодекс, освен, че са безвъзвратно закъснели, са и откровено дискриминационни спрямо извънпарламентарните партии и политическите опоненти на управляващите. А и противоконституционни от гледна точка на избирателите, чийто вот отново ще бъде манипулиран и изкривен", каза Борис Ячев.