Пътуваща изложба „Глаголица и прабългарски руни”
Пътуваща изложба „Глаголица и прабългарски руни” / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова

Художникът Павлин Петров ще представи своята пътуваща изложба „Глаголица и прабългарски руни” в Регионален исторически музей – Благоевград в 18:00 часа, съобщават от пресцентъра на културния институт..

Творбите на Павлин Петров са едно красиво пътуване назад във времето. В тях се преплитат и преливат по един своеобразен и уникален начин кожата, текстилът, дървото, металът и керамиката. Те пресътворяват някои от изконните символи на българската мощ и национална гордост и разкриват по своеобразен начин смисъла, значението и посланието на всяка черта и резка в монограмите на кан Аспарух и кан Кубрат. Чрез въздействието на багрите и формите, те грабват, впечатляват, но и информират, носят знание и събуждат интереса на своята публика. Разкриват ни тайните на руническите прабългарски знаци и малко известни факти като този,  че в изчертаването на глаголическите букви  са залегнали три елемента със символично  значение – кръст, кръг, който бива символ на вселената, и триъгълник, символ на Троицата, а глаголицата се оказва напълно, съзнателно самобитна азбука и нейната “осветеност” е подчертана от великият й създател чрез изобразяването на първата буква А като кръст.

Творбите, включени в тази изложба, са създадени през 2008 година и до този момент са били експонирани на много емблематични за културата и изкуството места в страната. След тяхното представяне в Аулата на Софийската духовна семинария и Информационния център на Европейския съюз в България, през 2010 година те бяха подредени в Министерството на образованието, младежта и спорта. През същата година изложбата беше представена във вечерта на галериите от седмицата на Водния булевард на изкуствата и занаятите в столицата, а ден след Празника на народните будители  беше открита и в представителните изложбени зали на Дружеството на художниците в Пловдив. След гостуването си в Българско национално радио и в Регионален исторически музей – Пазарджик, изложбата „Глаголицата и прабългарските руни” ще бъде показана и в Регионален исторически музей – Благоевград.

Своеобразната обиколка на страната, която организаторите на изложбата предприеха по покана на историческите музеи, има за цел да осветли пред посетителите една малко позната част от родната ни история и писменост, която е безспорна причина и още едно основание да се гордеем, че сме българи.

Изложбата „Глаголица и прабългарски руни” на Павлин Петров реализира  своята национална обиколка под патронажа на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – 7.