Пътят към Сатовча пропадна
Пътят към Сатовча пропадна / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Георги Баханов
61933
Георги Баханов
  • Георги Баханов

Обилните валежи през последните денонощия активизираха свлачище в района на сатовчанското село Кочан.

Едното платно от пътя към селото и към общинския център Сатовча е пропаднало, и има реална опасност то да изчезне, ако дъждовете не започнат да спират, каза благоевградсдкият зам.-областен управител Георги Баханов. Той е начело на специализирана комисия, която заседава и към момента за незабавни укрепителни действия.

На мястото на компроментирания пътен участък са и експерти от "Геозащита", подготвя се проект за укрепителни съоръжения, какво е имало и през 2010 година, но не е реализиран.

"Преди 4-5 години в района е изградена подпорна стена, която с времето е рухнала. Община Сатовча подготвя документи за финансиране на дейностите пред ресорната комисия "Бедствия и аварии".

"Преминаването към село Кочан е опасно и трудно. Съществува реална възможност пътят да пропадне изцяло. Пред бедствено положение са над 5000 души в селото", коментира Георги Баханов.

Отделно от това, нивото на минаващата през селото Кочанска река се е вдигнало и има опасност да излезе от коритото и да залее селото. Речното корито не е чистено от години години, има наноси, които затрудняват нормалното оттичане при сегашното пълноводие.