Пътната обстановка в Пиринско остава усложнена
Пътната обстановка в Пиринско остава усложнена / снимка: Дарик - Благоевград, Десислава Янкулова, архив

Пътната обстановка на територията на област Благоевград остава усложнена след пропадането на участък от главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле, информират от Областната дирекция на МВР. Осигурени са обходни маршрути по път II 19 през прохода Предел - Гоце Делчев, ГКПП - Илинден за Гърция и през ГКПП „Станке Лисичково” през Македония за Гърция.

Алтернативният път от Гоце Делчев и "Папаз Чаир" за ГКПП - Кулата е в ремонт и не е подходящ за придвижване, особено на тежкотоварни автомобили, предупреждават от благоевградската полицейска дирекция. Всички обходни  маршрути и критични пътни участъци са регулирани от полицейски служители. Следят се и мостовете над река Струма.

Тази сутрин са забелязани пукнатини в конструкцията и нагъване по асфалта на моста при с. Вълково, община Сандански. Движението е преустановено и се регулира от пътни полицаи. Обходният път е през с. Микрево.

От Областната дирекция на МВР - Благоевград апелират към водачите на моторни превозни средства да спазват указанията на пътните полицаи. В района на пътя за ГКПП „Станке Лисичково„ се очаква увеличен трафик на товарни автомобили, които ще превозват инертни материали. Водачите да шофират с повишено внимание и да избягват рискови изпреварвания, съветват още от полицейската дирекция.

Продължава работата по отводняване в Западна България, където ситуацията е критична, поради високото ниво на реките Струма и Места. В община Кресна е обявено бедствено положение.

Продължава работата в района на Кресненското дефиле, където участък от главен път Е-79 рухна и затвори международния път между Сандански и Благоевград. Водолазни екипи на Гражданска защита претърсват бреговете на Струма за откриване на шофьора на падналия в реката камион.

В село Железница, община Симитли, пожарникари отводняват наводнени къщи в района на моста над река Струма. В област Кюстендил екипите на МВР са реагирали на над 30 сигнала за наводнени приземни помещения и мазета. Водите на река Бистрица са залели изцяло строителната площадка на новостроящия се мост, свързващ Кюстендил със село Николичевци.

Придошлите води са разрушили изградения 12-метров временен мост, който е свързвал строителната площадка с пътя. Строителите се стремят да издигнат нова дига, с която да спрат навлизането на вода на площадката и да започне отводняване.

Прокопани са временни отводнителни канавки за оттичане на водата от преливащата река Джерман в община Дупница. След срутване на моста при Бобошево в посока  главен път Е-79 пътят е затворен и движението е отбито през с. Драгодан. Извършват се отводнителни дейности и в област Перник – на ул. „Владайско въстание” в областния град и в Батановци.