Пуснаха на свобода срещу подписка Ембака
Пуснаха на свобода срещу подписка Ембака / Снимка: Дарик, архив

Пуснаха на свобода срещу подписка Емил Първанов - Ембака от Сандански. Той е обвинен за убийството на строителния работник във фирма "Агромах" Николай Чивиев. Престъплението бе извършено на 26 юни миналата година на строящия се Лот 4 на магистрала „Струма", след скандал между двамата.

Софийският апелативен съд тази сутрин прецени, че Ембака стои в ареста незаконно и измени мярката му за неотклонение от най-тежката "Задържане под стража" в най-леката - "Подписка".
Според магистратите обвинението, което му е повдигнато - за умишлено убийство по член 115 от Наказателния кодекс, не позволява обвиняемият да стои в ареста не повече от осем месеца. Законовият срок за това е изтекъл на 8 юли и вече 4 дни Ембака стои незаконно в ареста.
"Изменението на мярката е факт. Абсолютният срок за задържането му изтече и вариантите бяха два - или да се вземе мярка "Подписка" или да не се предявява никаква мярка", заяви адвокатът му Росен Недин и попита реторично защо наблюдаващият делото прокурор не е изготвил разпореждане за освобожаване на задържания Емил Първанов преди четири дни.
Според защитника прокуратурата не си е свършила работата през тези осем месеца и не е приключила делото в срок.

Според прокурор Георги Мадолев от Благоевградската окръжна прокуратура на Ембака е повдигнато ново обвинение - за умишлено убийство по член 116 от НК, което е по-тежко и предвижда година и половина задържане в ареста, но все още не му е било предявено.
"Обвинението по член 116 не е предявено по надлежния ред. Нито клиентът ми, нито аз и дргият му защитник сме били надлежно призовани, за да ни връчат новото обвинение. Освен това прокуратурата е изготвила постановление за привличане на Емил Първанов като обвиняем по член 116 в негово отсъствие и без негов подпис", допълни Росен Недин