Прожектират безплатно Козелът и Вчера  в Благоевград
Прожектират безплатно Козелът и Вчера в Благоевград / снимка: Дарик-Благоевград, Елина Христова

Безплатни прожекции на два български филма подарява на жителите си Община Благоевград на 11 и 12 февруари, съобщиха от пресцентъра на Кметска администрация. Прожекциите се организират със съдействието на “Пристигащо кино” на Андрей Слабаков, а домакин е Драматичен театър “Никола Вапцаров”.

В петък от 18.30 часа благоевградчани ще могат да видят един от емблематичните български филми “Вчера”. Филмът на сценариста Владо Даверов и режисьора Иван Андонов излезе на екран през 1987 година. Във филма участват Христо Шопов, Георги Стайков, София Кузева, Светла Тодорова, Георги Русев, Никола Рударов, Стоян Алексиев, Красимир Ранков, Павел Поппандов.Кино лентата разказва историята от втората половина на 60-те години. Времето на „Бийтълс” и „Ролингстоунс”, сексуалната революция и младежките вълнения. Тези събития косвено проникват зад стените на гимназия с изучаване на английски език. Героите във филма се сблъскват с конформизма и предразсъдъците, приятелството и предателството, любовта и омразата. Ефектното актьорско изпълнение на изгряващите звезди, съзаклятничеството на героите и хитовата песен превръщат филма в култов за поколенията.

В събота благоевградчани ще могат да гледат  филма “Козелът”, създаден през 2009 година. Режисьор е Георги Дюлгеров, сценаристите са Кристин Димитрова и Георги Дюлгеров. В продукцията участват Иван Бърнев, Анджела Родел, Иван Савов, Красимир Доков и др. Историята на филма е по мотиви от едноименната новела „Козелът” на писателят Йордан Радичков. Филмът разказва за козел, който е представен като мъдро и добро същество, което слиза от небето с мисия да позволи на хората да намерят скрито съкровище в древно тракийско светилище. Имането става причина мъж и жена от различни националности и културни ценности да осъзнаят, че най-голямото съкровище е това, че са заедно. Благоевградската публика ще има възможност да се срещне с актьора Иван Бърнев.