Проверяват магистрати от групата на Баджанака
Проверяват магистрати от групата на Баджанака / Дарик - Благоевград
Проверяват магистрати от схемата "Баджанака"
24047
Проверяват магистрати от схемата "Баджанака"
Проверяват магистрати от схемата "Баджанака"
  • Проверяват магистрати от схемата "Баджанака"
  • Проверяват магистрати от схемата "Баджанака"

Съдии и определени прокурори в Пиринско участват в схема, аналогична с тази на "Красьо Черния", каза пред Дарик лидерът на РЗС и благоевградски депутат Яне Янев.

Някои магистрати от Благоевградски съдебен район са обект на специализирана проверка, заради връзки с така наречения лобист в системата, познат с псевдоним Баджанака, съобщи Яне Янев, без да назове конкретни имена.

Има образувани преписки срещу съдии от Благоевград и други съдилища в региона в антикорупционната комисия в Народното събрание. По тези преписки и по постъпили много сигнали срещу магистрати, 15 представители на правораздаването, начело с председателя на Окръжния съд Красимир Аршинков, бяха призовани вчера в Съвета за координация между Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в 41-то НС и Комисията по професионална етика и превенция на корупцията във Висшия съдебен съвет, коментира депутатът Янев.

Един от скандалните сигнали, по които проверяват конкретни магистрати, е свързан с делото "Пътни такси", в което подсъдими са държавни служители, ощетили хазната с милиони левове. По това дело са приложени специални разузнавателни средства и е установено, че представители на съда в Петрич са разговаряли множество пъти с така наречения Баджанака, който пък от своя страна бил свързан с част от подсъдимите бивши служители на ГКПП-Кулата, заяви Яне Янев.

Баджанака трябвало да им съдейства за безпроблемно протичане на процесуалните действия по делото, както и да им помогне за премахване на ограничителния режим за напускане на страната, каза председателят на Комисията по корупция и конфликт на интереси Яне Янев.

Интервю с депутата от Благоевградски избирателен район, Яне Янев чуйте в звуковите файлове