Промяна в Закона за биоразнообразието иска ИК
Промяна в Закона за биоразнообразието иска ИК / netinfo

 

 

За промяна в Закона за биологичното разнообразие настояват от Инициативния комитет срещу „Натура 2000” в Разлог. Чрез евентуалните корекции местните власти и гражданите трябва да имат повече правомощия при управлението на отделните защитени територии, аргументира искането на комитета неговият председател Веселина Дърпатова.

 

Вече постигнахме част от поставените си цели с изключването на буферната територия в Рила, но все още не е ясно какво ще се случи с пистите в ски комплекса „Кулиното”, за които и общините Кресна и Симитли имат одобрени устройствени планове, каза още Дърпатова.

 

Тя припомни, че на последната среща в екоминистерството заместник-министрите на околната среда и водите са обявили, че въпросните територии не могат да бъдат изключени от „Натура 2000”, тъй като пистите са част от Национален парк „Пирин”, а според решението на Министерски съвет и двата парка – „Рила” и „Пирин” ще бъдат част от екомрежата.

 

За разлика от община Разлог, в Банско и Добринище нещата се подреждат по неясен за нас начин, като имаме опасения, че там са намесени и корупционни механизми, коментира пред Дарик Веселина Дърпатова. Според нея трябва да бъдат изготвени ясни критерии за определяне на режимите в защитените зони, чрез които всички общини да бъдат равнопоставени.

 

Ако решението на Министерския съвет не бъде съобразено с нашите искания, ще продължим протестите, категорична е Дърпатова.