Пролетна среща на жените от село Тошево
Пролетна среща на жените от село Тошево / снимка: Дарик - Благоевград

Дали името на Тешево идва от думата таш (турски) или от теч (тече – реката), колко са параклисите в селото, какво е било предназначението на тешовската кула, през коя година е построена църквата и още други въпроси, провокираха познанията на тешовалийки за родното им село.

Викторината беше част от празничната им пролетна сбирка в Гоце Делчев. Изненада за всички баби, майки, дъщери, внучки, зълви и снахи, бяха специално декорирани в екодизайн бурканчета с мед от Нина Хаджиева, също потомка на тешовалии.

Заедно с историческите си познания за селото и естетическото отношение към един от най-прочутите местни продукти – тешовският мед, дамите се смяха от сърце и бурно аплодираха модното ревю, представено от млади момичета от Тешово, в който акцент бяха клашници, престилки, шамии, цедилки и цървули от сандъците на бабите им.

"За трета година организираме пролетна женска среща и всяка година броят на желаещите расте, догодина вероятно няма да ни побере и най-големият ресторант в Гоце Делчев", споделиха организаторките на срещата на поколенията Ваня Харизанова, Гинка Шушутева и Мария Игнатова.