Прокурор и трудов шеф влизат в мината
Прокурор и трудов шеф влизат в мината / Дарик - Благоевград, архив
Прокурор и трудов шеф влизат в мината
65743
Прокурор и трудов шеф влизат в мината
  • Прокурор и трудов шеф влизат в мината

Проверка на Областната инспекция по труда в Благоевград не е установила нарушен крепеж в рудник "Ораново", където 16 дни са затрупани миньорите от Крупник Николай Михайлов и Иван Лазаров.

По настояване на държавното обвинение в Благоевград, днес в мината влизат разследващи, прокурор и лично шефът на трудовата инспекция Петър Попадиин.

Извършва се дегазация на обходната галерия, в която тази тощ бе извършен пробив, за да се стигне до мястото където евентуално са мъжете.

Не е установено наличие на метан и няма опасност за живота на спасителния екип, заяви директорът на ОИТ Петър Попадиин.

"От 2007 година до момента са съставени 17 акта, издадени са 17 наказателни постановления на обща стойност 33 000 лева. Всичките са потвърдени от съда, защото са обжалвани, като на два от тях магистратите са намалили глобата. Всички наши протоколи от проверките от периодичен и извънреден контрол, които са извършвани в рудник "Ораново", се намират в прокуратурата", каза Петър Попадиин.

"При последната извършена проверка, преди инцидента в рудника, на 24 юни, крепежът е бил спазен, сега месец и половина след това, тя се прокарва до 60-ти метър. Причините за срутването ще се изяснява от следователи, от инспекторите по труда и специалисти по минно дело, които са назначени със заповед на енергийния министър Драгомир Стойнев. След като станат ясни резултатите, те ще бъдат публично обявени", обеща Попадиин.

Още от Петър Попадиин чуйте в звуковия файл