Прокуратурата и МВР разследват случая с измамените британци
Прокуратурата и МВР разследват случая с измамените британци / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Административният ръководител на Софийска апелативна прокуратура Вичо Вичев и окръжният прокурор в Благоевград Елка Атанасова лично поеха случая с протестиращите заради измама с лукс жилища в комплекс "Четири сезона" в Банско британски граждани.

Прокуратурата и МВР започнаха днес пълно разследване на всички документи и нотариални актове по сделките за продажбата на апартаменти в комплекса, извършени от фирмата за недвижимо имущество "Зеком", ръководена от предприемачите Емил Цеков и Роман Романов, научи Дарик. В специализираната проверка участват и служби в МВР.

Разследването е по сигнал на 70 английски семейства, закупили жилища в "Четири сезона" още преди две години. Те обаче успяха да влязат в тях едва на 24 март, след като разбиха и подмениха патрона на входната врата в хотелския комплекс в Банско.

До конфликтната ситуация с чужденците се стигна след съдебен спор между собствениците на комплекса - инвеститорите Ренета Качъшка и Надя Събева. През март 2009 година Ренета Качъшка, която в момента живее в Лондон, разбрала случайно, че бившата й вече съдружничка Събева е прехвърлила чрез фалшиви документи 29 апартамента на фирма "Зеком", управлявана от бизнесмена Емил Цеков.

Веднага след съмнителната сделка, извършена от Надя Събева, Ренета Качъшка депозирала жалба в Районна прокуратура - Разлог, но месеци по-късно прокурорът Айше Джамбазка отказала да образува наказателно производство, тъй като счела, че няма доказателства за кражба или обсебване на чуждо имущество. Това разкри в интервю за Дарик ощетената Ренета Качъшка.