Проф. Мирчев: Университетът се превръща в уникално място за спорт
Проф. Мирчев: Университетът се превръща в уникално място за спорт / netinfo

Ректорът на Югозападния университет "Неофит Рилски" - проф. д.н. Иван Мирчев,  официално откри спортен фестивал. Отбори от България и Гърция(мъже и жени на възраст между 18-25 години) мериха сили в 6 спорта- футбол, баскетбол, хандбал, тенис и стрийтбол.  Спортният фестивал е по проект, финансиран по Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013 г. Общият бюджет на проекта е приблизително 1 400 000 лв., като за ЮЗУ и партньорската организация Младежка асоциация-Солун са финансирани с приблизително по 700 000 лв.

Повече от половината средства за Югозападния университет са предвидени за реновиране на спортни обекти и съоражения- футболни, баскетболни, хандбални, волейболни, стрийтболни и тенис игрища. Друга част от средствата са за дооборудване на центъра за функционални изследвания в спорта и кинезитерапията към Факултет " Обществено здарве и спорт", подбор на специализиран екип за изследвания на резултатите им на територията на двете съседни държави. Останалата част от субсидията е отпусната именно за провеждането на спортния фестивал за повече от 300 младежи от България и Гърция.

Спортният фестивал е част от дейностите по проекта, насочени към разпространение на постигнатите резултати. Той приключи с награждаване на призьорите, съобщиха от пресцентъра на университета.

При откриването на спортното събитие ректорът на Югозападния университет- проф. д.н. Иван Мирчев подчерта, че и благодарение на партньорите от Гърция- Югозападният университет се превръща в едно уникално място за спорт.

На откриването присъстваха и Вагелис Динопулос- член на борда на директорите на организацията-партньор, Ефстатиус Титополу, от гръцка страна и деканът на Факултет "Обществено здраве и спорт" -проф. д-р Стоян Иванов, проф. Васил Жечев- ректорът на Колежа по туризъм.