Проектът на Община Благоевград за реконструкция и изграждане на ВиК мрежи продължава в IV микрорайон
Проектът на Община Благоевград за реконструкция и изграждане на ВиК мрежи продължава в IV микрорайон / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Проектът "Реконструкция, модернизация и изграждане на водопроводна и канализационна инфраструктура за нуждите на община Благоевград - квартали "Струмско", "Грамада", "Баларбаши" и "IV микрорайон", който Общинска администрация - Благоевград изпълнява по Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г.", продължава и през настоящата година. След като три от кварталите вече са с модернизирана инженерна инфраструктура, предстои обновяването и на последния, включен в проекта, "IV микрорайон". 

Преди да започне изграждането на ВиК инфраструктурата в квартала трябва да се извършат отчуждителни мероприятия. Стойността им за целия обект е 9 163 240 лв. Досега са влезли в сила заповеди за отчуждаване и са изплатени обезщетения на стойност 1 638 611 лв., информират от кметска администрация - Благоевград. В този микрорайон е включен и кв. "Освобождение", който е населен изцяло с млади семейства.

В "ІV микрорайон" ще бъде изградена нова канализационна мрежа с дължина 7782 метра с полиетиленови тръби от Ф 300 до Ф 800 и водопроводна мрежа с дължина 9658 метра с полиетиленови тръби от Ф 90 до Ф 560. Поради бавната процедура съгласно нормативна база, свързана с провеждане на отчуждителните мероприятия, се налага изграждането на обекта да става етапно, като през 2010 г. ще се проведе процедура по Закона за обществените поръчки за 1-и етап, обособен в района, където са приключили отчуждителните мероприятия.

В "ІV-ти микрорайон" ще бъдат изградени водопроводни и канализационни мрежи на 32 улици. Този район е нов и до момента има малко изградени сгради. Това ще позволи благоустрояването да предхожда изграждането на основното застрояване, което е европейска практика и е благоприятно за удовлетворяване на инвестиционните намерения на собствениците на имотите, коментират от Община Благоевград.