Главен път Е-79
Главен път Е-79 / Снимка: БГ НЕС, архив
Предложеният вариант за изграждане на магистрала "Струма" през Креснеското дефиле разгневи жителите на община Кресна. Проектният вариант не получи подкрепа на хората, които са притеснени за бизнеса, туризма и икономиката в района.

Предложението на Агенция "Пътна инфраструктура" е да се изградят две отделни скоростни ленти - едната ще минава през сегашния път в Кресненското дефиле, а другата отсечка ще се изкачва по стръмнините на пролома и ще слиза при симитлийското село Полето.

Така направеният проект ще удари бизнеса на десетките ресторантчета и магазини на така наречените Кресненски ханчета, които се стопанисват от жители на общината и поддържат икономиката на общината. Търговските обекит са разположени на сегашния главен път Е-79.

Другото притеснение на хората е, че проектният вариант на магистрала "Струма" ще рефлектира отрицателно и върху развитието на риболова, рафтинг клубовете, които са десетки в района, както и на редица земеделски и горски дейности.

"Ние не сме против магистралата. Напротив, искаме по-скоро да се изгради. Настояваме обаче сегашният главен път да остане като алтернативно трасе, както е в цял свят", заяви Спас Ташев, кмет на кресненското село Ощава.

На 11 септември в Кресна ще има второ обществено обсъждане с представители на Пътната агенция и еколозите.