Проектантите отговорни за миризмите от пречиствателната станция в Благоевград
Проектантите отговорни за миризмите от пречиствателната станция в Благоевград / netinfo

Проектът за изграждането на пречиствателната станция за отпадни води в Благоевград не отговаря на изискванията на Европейския съюз. Това е констатирал по време на проверка на съоръжението, извършена по настояване на градоначалника Костадин Паскалев, проф. Иван Секулов, член на германската академия на науките и почетен професор на два немски университета.

Основен източник на неприятната миризма, която вдишват жителите на благоевградския жилищен комплекс "Струмско", са откритите изгниватели и калоуплътнители, е посочил в писмените си забележки към пречиствателната станция проф. Секулов. Това според експерта се дължи на факта, че излишната утайка, изнесена от системата, не е стабилизирана и е с висока остатъчна органична част, поясни на брифинг кметът на Благоевград Костадин Паскалев.

Според проф. Секулов е необходимо да се потърси отговорност от проектантите, които да обосноват избраното от тях технологично решение, водещо до този проблем, който може да бъде решен като се възложи проектиране и изграждане на допълнителен обем или реконструкция на откритите изгниватели.

По време на инспекцията са установени и редица строителни недостатъци. Входната шахта към пречиствателната станция е с грешни дълбочини, непозволяващи да се регулира притока на отпадъчната вода, което на практика означава, че мръсните води се смесват с дъждовните и става неефективно използването на съоръжението, коментира Паскалев.

Сред констатираните нередности са още липса на втора фина решетка и високонатоварен биобасейн.

Кметът на община Благоевград Костадин Паскалев ще възложи извършването на експертиза на проекта за изграждане на станцията и изпълнението му на столичната фирма „Делфин Проект Екотехника” ООД. Стойността на договора за възлагане е 10 000 лв. Дружеството е препоръчано и работи в тясно сътрудничество с проф. Иван Секулов. Очаква се договорът да бъде подписан до края на седмицата.