Продължава обучението по водачество
Продължава обучението по водачество / netinfo
Българска фондация "Биоразнообразие" организира серия от обучения за хората от района на Беласица във връзка с развитието на еко-туризма в и около планината.

По този повод фондацията ще проведе обучение по водачество и интерпретация от 30 ноември до 3 декември в Мелник. Участниците в него ще могат да се запознаят с основните принципи на водачеството, отговорностите на водача, особеностите на груповата психология, взаимоотношенията лидер-група.

Едно от най-големите предизвикателства за съвременния водач е начинът, по който се поднася информацията на туриста. Тук ще помогнат познанията по интерпретация на природното богатство и културно-историческото наследство – основните принципи на интерпретацията, възможностите за атрактивно и динамично представяне на информацията, тематични маршрути и експозиции. Обучението включва и участие в игри, които раздвижват обстановката и сближават хората. При добро време практическата част ще включва задачи по ориентиране, работа с компас и GPS, преход до Роженския манастир. На връщане участниците ще бъдат разделени на малки групи, които ще играят ролева игра и ще трябва за влязат в ролята на различни типове туристи. Водачът на групата също ще бъде от участниците.

Лекторите и на двете обучения са сред водещите в България и имат многогодишен опит: Зорица Ставрева (Българска асоциация по алтернативен туризъм), Андриана Андреева (интерпретация и интерактивни експозиции, БФБ), Цвета Мишева-Алексова и Бойко Вълчев – професионални планински водачи.