Природозащитници от Гоце Делчев преброяват водолюбивите птици
Природозащитници от Гоце Делчев преброяват водолюбивите птици / netinfo
160 км ще изминат природозащитници от Гоце Делчев, за да участват в среднозимното преброяване на водолюбивите птици. То се провежда от 16 до 18 януари на територията на цялата страна. Това съобщи председателят на гоцеделчевския клон на Българското дружество за защита на птиците Димитър Попов.

Среднозимното преброяване нa водолюбивите птици е една от основните дейности на дружеството и обхваща най-важните за зимуващите водолюбиви птици места по Дунавското и Черноморското крайбрежие и водоемите във вътрешността на страната.

Много от тези места са включени в мрежата Натура 2000, както и в Рамсарската конвенция за опазване на влажните зони и преброяването е от съществено значение за проследяване на състоянието на местообитанията и популациите на птиците, зимуващи там.

В среднозимното преброяване за пореден път ще вземе участие и клон Гоце Делчев. Ще бъде сформиран професионален екип, който ще установи числеността на зимуващите водолюбиви птици в района на Гоце Делчев, поречието на р. Места, яз. Доспат и гр. Сърница.

Димитър Попов каза още, че очаква това да бъде едно от най-трудните участия в преброяването имайки предвид ниските температури и сложната пътната обстановка.

Освен БДЗП, в преброяването взимат участие и Министерството на околната среда и водите със своите регионални структури и неправителствените природозащитни организации Зелени Балкани, Фонд за дивата флора и фауна, Балкани и др.