Приемат повече деца в детските заведения в Благоевград
Приемат повече деца в детските заведения в Благоевград / netinfo

От 25 на 28 ще бъде увеличен броят на децата, приемани в детските градини в Благоевград. Решението бе взето на редовна общинска сесия в областния център.

Предложението на кметска администрация бе броят на приетите деца да бъде 30, но ресорната комисия в местния парламент постанови решение за 2 деца по-малко в група.

Точката, която предизвика редица изказвания от страна на съветниците и администрацията. Оказва се, че най-сериозен е проблемът с приемането на деца в детските заведения, намиращи се на територията на ЦГЧ.

По време на заседанието бе повдигнат и въпроса за създаването на детска градина в сградата на бившия Механотехникум. Кметът на Благоевград обясни, че на този етап не е задействана процедура, поради това, че все още няма отговор от Областна администрация. По думите му, ако ако сградата не бъде преотстъпена, в бюджета за следващата година година ще бъдат заложени средства за построяването на детско заведение в сградата на бившeто I ОУ "Св. св. Кирил и Медтодий" в Благоевград.

По време на сесията съветниците приеха и предложение относно отказване за издаване разрешение за изработване на Подробен устройствен план /ПУП/ - план за регулация и застрояване за имот в местността „Над черквата“, в района на Ловен дом - Благоевград.

Точката предизвика дебати в местния парламент. Кметът на Благоевград бе категоричен, че в рамките на управлението му, няма да бъдат застроени нито Ловен дом, нито парк Бачиново", нито пространството около тенис кортовете в града. На заседанието днес бяха гласувани общо 46 точки, като част от тях засягаха узаконяване на имоти във вилна зона “Картала, землище на с. Бистрица".

В края на сесията общинският съветник Светлин Бонев призова колегите си за съпричастност към трагедията в кв. "Аспарухово" - Варна. Бонев отпави молба всеки един от местните парламентаристи да помогне на пострадалите, като изпрати храна и консумативи от първа необходимост или преведе определена сума по разкритите за целта сметки.