Приемат молби за енергийна помощ
Приемат молби за енергийна помощ / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Близо 54 хиляди души са подали молба за отпускане на енергийна помощ за предстоящия отоплителен сезон, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

И тази година размерът на помощта се запазва, като за целия сезон хората ще получат по 328.60 лева. Реалният й размер обаче е с 9 процента по-висок спрямо миналата година, като се има предвид новата цена на тока от 1 юли.

За същия период в социалните служби са постъпили 6165 молби-декларации за отпускане на еднократната целева помощ за първокласници. Семействата на одобрените ще получат по 250 лева.

Крайният срок за подаване на молба за енергийна помощ е 31 октомври. Молбата се подава по постоянен адрес, като в нея задължително се заявява видът на ползваното отопление - парно, ток, твърдо гориво или природен газ. При отопление на ток или парно се представя актуален клиентски или абонатен номер.

Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца - от ноември до март, като изплащането се извършва на два транша - за ноември и декември и за първите три месеца на следващата година. През миналия отоплителен сезон са били отпуснати помощи на близо 252 хиляди домакинства.

До 30-ти септември могат да се подават молби за целевата помощ за първокласници. За нея има подоходен критерий, който не важи за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства или при близки и роднини.

До момента са одобрени 2148 деца с право на тази помощ, а на 5 е била отказана. За миналата учебна година такава помощ е била отпусната за 48 845 първокласници.