Приемат дългосрочен план за водна инфраструктура
Приемат дългосрочен план за водна инфраструктура / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Приемат дългосрочен план за водна инфраструктура
68593
Приемат дългосрочен план за водна инфраструктура
  • Приемат дългосрочен план за водна инфраструктура

Общинският съвет в Благоевград приема на редовно заседание Регионален генерален план за развитие на водната инфраструктура дo 2050 година. Предложението е внесено за гласуване от кмета Атанас Камбитов, съгласно писмо от управителя на ВиК-Благоевград и респективно Министерството на регионалното развитие, информира председателят на ОбС Радослав Тасков.

Генералният план е изработен от белгийска фирма по обществена поръчка от ресорното министерство.

"Имаме редица забележки към Регионалния генерален план на ВиК. Аз и кметът Атанас Камбитов участвахме в общественото обсъждане, което се проведе от Областна администрация в Благоевград преди дни. Още тогава заявихме, че в този план има пропуски и трябва да бъде заложено допълнително резервно водоснабдяване за Благоевград. Настояваме да се включат дейности по проектиране и изграждане на язовир", заяви парламентарният председател Тасков.

"Искаме и да бъдат актуализирани данните в този Генерален план, защото според нас тези данни, които фигурират към момента, не отговарят на действителността. Към 2013 година имаме четири населени места, които са с над 2000 жители, а инвестиции в тези райони не са предвидени. Отделно от това, предлагаме да се преразгледат общите инвестиции, предвидени в плана. Заложените за общината финансови средства са в размер на 63 178 310 лева. Ние предвиждаме и смятам, че Благоевград се нуждае от инвестиции в размер на 183 446 000 лева”, коментира Радослав Тасков.

На утрешната сесия ще бъде разгледано и предложение на кмета Камбитов за отпускане на 145 000 лева за трафопост, който да захранва за онкоболницата в Благоевград, където се извършва грандиозен ремонт по проект, за който неотдавна съветниците дадоха съгласие от общинската хазна да се пренасочат допълнително 417 500 лева.

Още от Радослав Тасков чуйте в звуковия файл