Приемат документи по схемата Училищен плод
Приемат документи по схемата Училищен плод / снимка: Sofia Photo Agency

До 20-ти септември в Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие" - Благоевград се приемат документи по европейската схема „Училищен плод". Очаква се за учебната 2012/2013 година от помощта да се възползват около 140 000 деца в цялата страна. Финансовата помощ на дете по схемата е 27,29 лева.

Доставките на плодове и зеленчуци по схема „Училищен плод” ще се осъществяват на територията на цялата страна от 1 ноември до 31 май. Целевата група, която тя ще обхваща, са деца от ІІІ и подготвителна група на детски градини и ученици от подготвителен клас до ІV клас включително.

Плодовете и зеленчуците, включени в списъка по схемата „Училищен плод”, са ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути и киви. Зеленчуците, които могат да се дават в училищата са домати, краставици и моркови.

Схемата „Училищен плод” изцяло отговаря на политиката на Европейския съюз за подобряване на общественото здраве и намаляване на дългосрочния риск за развитие на социално значими болести. Грижата за здравето на децата е основополагащо начало и основна цел в прилагането на схемата в България. Схемата осигурява юридическа и финансова рамка за трайно увеличаване на делът на плодовете и зеленчуците в храненето на децата, особено във възрастта, когато се оформят хранителните им навици, повишава тяхната осведоменост за сектора на плодовете и зеленчуците и развива навиците им за здравословно хранене.