Преподаватели се учат как да работят с ромчета
Преподаватели се учат как да работят с ромчета / netinfo
Семинар за квалификация на учители за обучение и интеграция на ромски деца, организиран от Центъра за продължаващо обучение към ЮЗУ “Неофит Рилски” се провежда в Дупница.

Семинарът е двудневен и се очаква в него да се включат зам. министърът на образованието Ваня Добрева, Румян Русинов, зам. директор на Ромски образователен фонд в Будапеща, както и кметът на община Дупница Атанас Янев. Целите са да се стимулира въвеждането на подготвителни класове за ромски деца, невладеещи български език, да се въведат единни образователни програми в ромските училища и да се стимулира назначаването на учители с необходимата квалификация и специализация.

В рамките на семинара се предвижда зам. ректорът на ЮЗУ “Неофит Рилски” проф. д-р Кирил Костов да връчи свидетелства за придобита допълнителна педагогическа квалификация. Статистиката сочи, че 7% от българчетата не посещават детска градина, докато при ромите този процент е 35. Ако 2% от етническите българи отпадат от училище, при ромските деца процентът е 10 пъти по-голям.

Впечатляващо е и друго – 95% от децата в специализираните учебни заведения за умствено изостанали са от ромски произход. Завършилите подобен род училища не получават диплом за завършено образование. Семинарът започва в 1.30 часа в Заседателната зала на Община Дупница.