Преизбраха Костадин Дурчов за председател на БСП в Банско
Преизбраха Костадин Дурчов за председател на БСП в Банско / снимка: Дарик - Благоевград, архив

На отчетно-изборна конференция в събота, с пълно мнозинство Костадин Дурчов бе преизбран за председател на БСП в Банско.

Дурчов заяви, че от общо 57 делегати, на конференцията са присъствали 47, което е приблизително около 90% от общо избраните.

Той обясни, че един от делегатите е отсъствал по уважителни причини, а останалите девет са от ОПО-та с председател Костадин Юнчов.

Точно тези социалисти са останали пред клуба по време на конференцията, тъй като не одобряват кандидатурата на Дурчов и издигнаха лозунги с надпис "Позитано 20, къде сте?" и "Дурчов, не можеш да ни купиш всички!".

Бойкотиращите не признават конференцията за легитимна и искат свикване на Общо събрание. В подкрепа на това искане са стартирали подписка, като до момента са събрани 120 подписа на членове от партията, но са необходими още около 25.

Сред бойкотиращите делегати бе и един от номинираните за лидер на БСП-Банско Димитър Везьов. "Ние ще настояваме пред Позитано за свикване на Общо събрание с точка в дневния ред – избор на ръководство", категорични са бойкотиращите.

На конференцията присъстваха Станислав Владимиров - оргазиционен секретар на Националния съвет БСП, народният представител и бивш външен министър Кристиян Вигенин, областният председател на БСП Юлиян Гошев и Емил Костадинов - член на Националния съвет на БСП.