Преговарят с президента на АУБ за новите такси
Преговарят с президента на АУБ за новите такси / АУБ

Студенти от Американския университет се готвят за протест срещу повишените такси за храна и обучение във висшето училище. Митингът им е днес след 15.00 часа.

Президентът на АУБ Дейвид Хюуайлър заяви, че администрацията е готова да се срещне със студентите, при тяхно желание, за да дискутират решенията, повод за днешния студентски протест.

"Моите врати винаги са отворени за студентите. Истината е, че новите решения бяха обсъдени и гласувани единодушно в Комисията по студентски въпроси, в която има двама представители на студентите. Те са избрани от студентите, именно, за да защитават студентските права и да ни дават обратна връзка. При мен, както и по време на срещите на Комисията, не са били изразени резерви към въвеждането на такса "Хранене" и вдигането на таксата за студентски дейности от 250 на 350 щатски долара", коментира Дейвид Хюуайлър.

Като университет, предлагащ образование в американски стил liberal arts, са силно застъпени извънкласните дейности, които допълват образователния процес и дават възможност на студентите да придобият практически опит в различни сфери. Такстата за студентски дейности покрива именно тези извънкласни дейности, от които се възползват над 90 процента от студентите в АУБ.

С построяването на новия Студентски център "Америка за България", който ще бъде готов до края на годината, възможностите и предлагането на извънучебни дейности се увеличава многократно. Студентите ще разполагат с най-модерния Студентски център на Балканите, където ще има театрална зала, многофункционална спортна зала, фитнеси, зала за игри, модерно кафене и обособени кътчета за хранене, които ще бъдат разположени на площ от 10 000 квадратни метра.

"Нормално е, когато качеството на предлагане и услугите се покачи неимоверно, това по някакъв начин да се отрази и върху цената. Тъй като инвестицията, която ние правим в повишаването качеството на студентския живот е огромна, смятаме, че увеличаването на таксата е логично. Ние не печелим от тези текси, парите, които плащат студенти, се връщат при тях, за да им осигурим 4 незабравими студентски години", каза президентът на АУБ д-р Дейвид Хюуайлър.

Д-р Дейвид Хюуайлър коментира и решението за въвеждане на такса „Храна” за студентите на АУБ. Тя е в размер на 350 долара за семестър, а АУБ пък ще добави 10 процента върху тази сума, така че студентите реално ще разполагат с 385 долара в сметките си.

"В ултрамодарния нов Студентски център ще бъдат обособени различни кътове за хранене, ще се предлага разнообразна храна, която дори ще бъде приготвяна пред очите на студенти. С въвеждането на тази такса ние не целим да правим печалба, а само да покрием основните си разходи – отдел „Хранене” работи в в полза на студентите ни. Целим да им дадем възможност да се хранят здравословно на ниски цени и да определят дневния си бюджет, според собствените си нужди", категоричен е президентът Хюуайлър.

Д-р Хюуайлър опроверга слуховете, че студенти с пълни стипендии ще работят в офиси на университета. АУБ дава над 4 милиона долара годишно за стипендии на най-добрите първокурсници. Всеки студент с резултат над 1350  SAT, се обучава безплатно в университета, а останалите получават финансова подкрепа до 80 процента от таксата за високи резултати и в зависимост от финансовото положение на семейстото.