Представят резултатите от проекта за реставрация на късноантичната сграда в Дренково
Представят резултатите от проекта за реставрация на късноантичната сграда в Дренково / netinfo
Резултатите от проекта за реставрация и консервация на археологически обект “Късноантична сграда - с. Дренково” и превръщането му в завършена туристическа дестинация ще бъдат оповестени на среща между експерти в сферата на културно-историческото наследство от общините Благоевград и Неаполис.

Проектът е финансиран от Европейския съюз по програма ФАР - ТГС България – Гърция и е реализиран от община Благоевград. Инвестицията е за 256 199 евро, като 90% от средствата са осигурени безвъзмездно по Грантова схема „Насърчаване на културните, туристически и човешки ресурси в трансграничния регион”.

Проектът стартира през декември 2006 г. В продължение на 5 месеца 25 безработни лица, наети временно от общината, участваха в разкопките на обекта, които приключиха в края на октомври 2007 г.

Строителните и консервационно-реставрационни работи на археологическия обект започнаха официално в началото на април т.г. и бяха извършени от фирма „Реставрация 02” ООД.

Строителен надзор на обекта осъществи фирма „Експрес Консулт” ЕООД, а инвеститорския контрол - Регионалният исторически музей в Благоевград.

До момента е извършена консервация и фрагментарна реставрация на руината, датираща от III-IVв.сл. Хр., както и експониране на сградата на открито.

Проектът предвижда и разработка на план за управление и маркетинг на археологическия обект в с. Дренково, издаване на рекламно-информационни материали за популяризирането му като туристическа дестинация, както и обучение на персонала, който ще го обслужва – екскурзоводи и охранители.

Срещата ще бъде от 11.00 ч. в зала 101 на община Благоевград.