Предоставят компютри на библиотеки в Благоевградска област
Предоставят компютри на библиотеки в Благоевградска област / netinfo
В ход е подготвителната фаза по програмата “Глобални библиотеки - България" в Благоевградска област, съобщи за Дарик регионалният координатор от библиотеката в Благоевград Веселина Стоицова.

Проектът цели да осигури лесен и равнопоставен достъп до информация, знания, комуникации и електронни услуги в обществените библиотеки чрез свободно ползване на Интернет и на други информационни технологии, за да могат българските граждани да се интегрират в глобалното информационно общество, да се подобри качеството на техния живот и да се ускори развитието на гражданското общество.

Подготвителната фаза включва национално проучване на състоянието на обществените библиотеки като се определят нуждите им от технологично обновяване, обучение на персонала, ремонт и обзавеждане.

5 екипа от Регионлната библиотека извършат в момента оценка на състоянието и нуждите на обществените библиотеки на територията на Благоевградска област. Включени са и 2 анкетиращи екипа, всеки съставен от един експерт-библиотекар и един експерт по информационни технологии. Проучването цели да даде обща представа за кандидатстващите библиотеки.

В Благоевградска област желаещите да се включат в програмата са 73, поясни Веселина Стоицова. „Хората са отворени и всеки се стреми да влезе в нея”, каза регионалният координатор.

Подготвителната фаза приключва през ноември, а същинската стартира януари 2009 година.

Очаква се около 1200 библиотеки на територията на цялата страна да получат финансова подкрепа, технологично обновяване и обучение на техния персонал и посетители в използване на информационните технологии.

Партньори по програмата в България са Министерство на културата, Програма на ООН за развитие, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, Съюзът на библиотечните и информационните работници и Националното сдружение на общините в Република България.