/ / iStock/Getty Images
Болниците в региона са в готовност
Лечебните заведения в Благоевградско са в готовност за евентуална нова вълна от COVID-19, все още обаче липсват достатъчно специалисти, обобщи  директорът на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов след среща на Областния кризисен щаб.

Обсъдена е била готовността за разкриване на допълнителни легла за лечение на болни при евентуална нова вълна, наличие на необходимата апаратура, обезпечаване на болниците с необходимите лекарства, лични предпазни средства и дезинфектанти и други.

Докладите на директорите на болници в Благоевградско обаче показват, че най-голяма е нуждата от лекари, медицински сестри и санитари. През последната година част от тези специалисти са напуснали или са се пенсионирали, което прави нуждата от специалисти "крещяща", допълни директорът на РЗИ - Благоевград.

Усеща се и умора сред лекари, медицински сестри и санитари.

Вижте къде може да се ваксинирате в Банско

Все още е малък процентът на ваксинираните медици и медицински персонал в областта-около 20%, но голяма част от медиците и медицинските сестри са прекарали вируса и вероятно ще се ваксинират на по-късен етап.

Като цяло е слаб интересът към ваксинацията в областта-до момента около 10% са с поставени две дози, около 20% са с една.

Ваксини има в наличност от всички видове. В края на август ще има изтичане на срок на определени партиди ваксини, но те ще бъдат преразпределени, допълни д-р Калоянов.
БТА