Предания на виното събра стотици гости в Дренково
Предания на виното събра стотици гости в Дренково / netinfo

Стотици граждани, студенти и историци се събраха край късноантичата сграда в село Дренково, община Благоевград.

Поводът бе празникът "Предания на виното", който се организира за втора поредна година и е дело на  Община Благоевград, Югозападен университет "Неофит Рилски", Регионален исторически музей, движение "Ние жените" и Съвета по туризъм.

Инициативата бе открит от Стоян Веселински и Бойка Браткова, които се бяха пременили като древни римляни. На събитието присъстваха зам.-кметовете на Благоевград Валери Смиленов и Стоян Благоев.

Освен това в програмата взеха участие студенти от катедрата по „Туризъм” към ЮЗУ „Неофит Рилски”, самодейци от Обединен детски комплекс, фолклорни групи от Народно читалище „Никола Вапцаров” и читалище „Смилен Сейменски”- Логодаж, както и групи от селата Бачево и Скребатно. Специално за празника на Дренково се включиха и участници от Делчево, Македония.

Късноантичната сграда на село Дренково е атрактивен туристически обект. Той заема около 900 кв. м площ и включва две големи правоъгълни помещения, едно квадратно с вход към по-малко правоъгълно, както и вътрешен двор, от който се е влизало във вътрешните помещения. Четирите външни ъгъла на сградата представляват полукръгли отбранителни кули.