Измамата е за 14 000 лева, които са възстановени. Те са измамили и жена, която е играла ролята на "муле"
Предадоха на съд обвиняеми - на 35 и  32 г. по дело за телефонна измама, съобщиха от прокуратурата.

Те са от Ветово. 35-годишният е осъждан 16 пъти за различни престъпления, като последното му наложено наказание е изтърпял през 2020 г.

Пари за „поставяне на златни пирони“: Мъж даде около 18 000 лв. на ало измамници

Неговият съучастник е също с 6 влезли в сила осъдителни присъди и е излязъл от затвора през 2019 г. В началото на 2023 г. обвиняемите и неустановено по делото лице са решили да извършват измами на лица, живеещи на територията на цялата страна.

За целта в социална мрежа са създали профили и страници за предлагане на работа, сдобили се с няколко телефона и СИМ карти, които се водили на лица от различни населени места в страната и чужбина.

През февруари на телефон в публикуваната от тях обява за допълнителна работа се обадила жена. Тя е била наета и ѝ било възложено да посети адрес в Сандански, да вземе пари и документи и да ги придвижи до Плевен.

Обвиняемият и неустановеното по дело лице се обаждали на произволно избрани стационарни телефонни номера на територията на Сандански.

Изmолзвайки СИМ карта, издадена от мобилен оператор в Великобритания, се свързали с жена и ѝ съобщили, че от „пощата с микробус“ ще ѝ бъдат доставени важни документи, които тя на свой ред трябвало да предаде на друго лице.

Впоследствие, представяйки се за служители на полицията, са я въвели жената в заблуждение, като ѝ заявили, че следва да съдейства за залавяне на телефонните измамници.

За целта тя е следвало да събере всички налични пари в дома си, да ги постави в найлонова торба и да ги хвърли през терасата. Жената изпълнила указанията на „полицаите“.

Междувременно участниците в престъпната схема се обадили на другата жена - "муле" и я инструктирали за адреса, на който трябвало да отиде за получаване на документи.

93-годишна жена хвърли през ограда близо 4000 лв. на ало измамници в Хасково

Вече на място, ставайки свидетел как непозната жена хвърля от тераса торба с пари, тя се усъмнила, че участва в телефонна измама и се обадила в полицията.

В резултат на проведената операция извършителите на престъплението са били заловени, а впоследствие привлечени към наказателна отговорност. Понастоящем те са под постоянен арест.

Размерът на причинената на пострадалата имотна вреда е 14 000 лева, която ѝ е възстановена. Материалите, касаещи извършеното деяние от неустановеното в хода на разследването лице, са отделени в друго производство. Предстои делото да продължи в съда.