Празничен концерт за парк „Беласица”  ще се проведе в Петрич
Празничен концерт за парк „Беласица” ще се проведе в Петрич / netinfo
Празничен концерт по случай обявяването на най-новия парк - „Беласица” ще се проведе в Петрич под патронажа на кмета на общината – Вельо Илиев.

Организатор е Българска фондация Биоразнообразие – клон Беласица.

Концертът е благодарност към всички жители на града и подгорските села, както и към институциите, които са помогнали и подкрепили създаването на 11-тия природен парк в България – «Беласица». В него участие ще вземат фолклорни изпълнители от читалищата в селоБеласица, Самуилово, Скрът и Габрене, певецът Владислав Вълчев от Петрич, софийската рок група „Балканджи”, както и известната фолклорна формация „Леб и вино” от Мелник.

За мероприятието са поканени Министърът на околната среда и водите, председателят на Държавната агенция по горите, депутати, областният управител на Благоевград, кметове на околните населени места и общини, дирекциите на природните и национални паркове, културни и образователни институции, много неправителствени организации, музеи, туристически организации и др.

Българска фондация Биоразнообразие е инициатор и основен мотор за обявяването на Природен парк „Беласица”. През 2003 г. Фондацията в сътрудничество с Българско дружество за защита на птиците и Студентски клуб по опазване на природната среда – Лесотехнически университет, внасят в Министерството на околната среда и водите предложение за обявяване на Природен парк „Беласица”. След повече от четири години активна работа на БФБ паркът става реалност с публикуването на Заповед РД-925 за обявяването му в ДВ # 8 от 25 януари 2008 г. ПП „Беласица” покрива българската част на планината и обхваща площ от 11732,43 хектара.

Паркът опазва уникалните за Европа естествени кестенови гори, представителни високопланински екосистеми и изключително ботата флора и фауна.

Концертът за Беласица ще се проведе от 12:00 часа на площада в Петрич.