Правят обществена тоалетна, с достъп за инвалиди в благоевградския зоопарк
Правят обществена тоалетна, с достъп за инвалиди в благоевградския зоопарк / netinfo
Обществена тоалетна ще бъде направена до месец в благоевградския зоопарк, съобщи за Дарик директорът Минчо Пенджаков. Тя ще бъде изградена непосредствено до входа на парка в областния център.

"Идеята ни е да изградим и тоалетни за хора с увреждания, за да може помещението да е достъпно за всички посетители на зоологическата градина", каза още Пенджаков.

За изграждането на тоалетната са определени 10 000 лева, които се отпускат от Общината. Освен това се предвижда и реализирането на детска площадка. Тя ще бъде направена, чрез спонсорство "Вече сме намерили човек, който желае да инвестира в изграждането на детския кът", казва директорът.

Идеята е съоръжението да стане факт до края на годината. По първоначална преценка то ще струва около 3 000 лева.

В момента в благоевградския зоопарк се осъществяват ремонти както на санитарно-битовия възел в сградата на служителите, така и на клетките на животните. Очаква се възобновителните работи да приключат до месец.

Средствата заделени за ограждане на клетките са 20 000 лева, а тези за канализацията са 15 000 лева. Осен това са определени и 15 000 лева за подмяна на водопровода на чешмите разположени на алеите в зоологическата градина. “В момента повечето чешми не функционират, тъй като водата не може да достига до тях”, сподели Пенджаков. Очаква се до две години зоопаркът да придобие съвсем нов облик. Директорът на градината уточни, че е възможно след реконструирането цената за вход да се повиши. В момента, за посещение се плаща 50 стотинки.

Бюджетът на зоологическата градина за тази година е 130 000 лева, т.е. с около 30 000 лева повече от миналогодишния.