Потвърдиха доживотна присъда на баща-убиец
Потвърдиха доживотна присъда на баща-убиец / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Състав на Софийски апелативен съд потвърди доживотната присъда, без право на замяна, срещу бащата - убиец от гоцеделчевското село Осиково Манчо Панюков. Най-тежкото наказание постанови на 19 февруари миналата година благоевградският съдия Иво Харамлийски, но адвокатът на Манчо, Красимир Дуков, атакува присъдата пред въззивната инстанция.

Манчо Панюков уби децата си Иво и Еди с касапски нож през февруари 2008 година. Веднага след това той подпали къщата на своя тъст с намерение да отнеме живота и на жена си Биляна. Младата жена издъхна след продължително лечение в "Пирогов".

Мотивът на Манчо Панюков за извършване на кървавото престъпление, според експертите, е бил нежеланието му да се раздели със съпругата си Биляна. Той е решил да я убие, след като дни преди фаталната дата Биляна му заявила, че не иска да живее повече с него, напуснала го и заминала от Гоце Делчев при родителите си в село Осиково.

Магистратите в Софийски апелативен съд са категорични, че Манчо Панюков не е бил във физиологичен афект в момента, в който с огромния нож е прерязал гърлата на родните си синове.

Манчо Панюков е интелектуално нормален, но е бил емоционално лабилен и силно раздразнителен, особено след употреба на алкохол, сочат експерти въз основа на  извършени няколко съдебно-медицински заключения. Напълно мотивирано Манчо е подпалил и къщата на родителите на Биляна - Фикра и Мурад Парапанови минути след като е заклал децата си. По време на пожара в дома на родителите на съпругата Биляна, тежко обгоряха и други нейни петима родственици.