пожар
пожар / Снимка: ЮЗДП

Голям горски пожар вилня високо в Огражден планина вчера. С общи усилия огнеборци, доброволци и над 100 служители от териториалните поделения по поречието на река Струма на Югозападното държавно предприятие успяха да спрат огнената стихия. Изгорели са около 60 декара борова гора и 600 дeкара горски площи, засадени с дъб и келяв габър

В гасенето са използвани и специализирани противопожарни автомобили. Огнената стихия възникнала в следобедните часове в петък между петричките села Чуричене и Долна Рибница, в района на Държавно горско стопанство-Първомай. Мобилизираните на място горски служители, съвместно с екипи на пожарната служба, успели да овладеят стихията, но заради силния вятър и високите температури огънят отново се разгорял.

По първоначална информация приблизително 60 дка иглолистна борова гора и 600 дка площи с дъб, келяв габър, тревна растителност и храсти са изгорели в огнената стихия. Екипи на ЮЗДП остават на място, за да наблюдават пожарът да не се възобнови отново.

Ръководството на ЮЗДП благодари на доброволците и на кметовете на населени места в община Петрич за съдействието при потушаването на пожара. В екстремна ситуация на високи температури и вятър рискът от запалвания е изключително голям. За пореден път се призовават гражданите за повишено внимание при боравене с огън в близост до горски територии.