Поставят 700 кофи за пепел в Благоевград
Поставят 700 кофи за пепел в Благоевград / Снимка: Дарик, архив

Около 700 кофи за пепел ще бъдат разположени на територията на Благоевград. От общинската фирма „Биострой" работят по разпределяне на съдовете и до няколко дни такива ще има навсякъде в областния център. Предназначението на кофите за пепел е в тях да бъдат изхвърляни отпадъци от печките с твърдо гориво, за да бъдат избегнати пожари.

Съдовете са метални и са надписани, за да се отличават от тези за битови отпадъци. Вместимостта на кофите за пепел е 110 литра. В района на „Орлин Махала" за изхвърляне на пепелта ще могат да се ползват старите метални контейнери, на което място в момента се поставят нови.

В случай на необходимост от допълнителни съдове за пепел, гражданите могат да позвънят на телефон 073/ 88 42 35, както и на „Горещия телефон" към Община Благоевград - 073/ 8844 34. От Община Благоевград и дружество „Биострой" призовават да се използват специално обозначените съдове за изхвърляне на отпадъци от печките за твърдо гориво, с цел избягване на пожари и опазване на околната среда.