Посрещат боговете на виното в Илинденци
Посрещат боговете на виното в Илинденци / Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив
Посрещат Боговете на виното в Илинденци
69888
Посрещат Боговете на виното в Илинденци
  • Посрещат Боговете на виното в Илинденци

Боговете на виното ще благославят село Илинденци, община Струмяни, на 1 февруари - Трифон Зарезан. Празникът на боговете на виното се е зародил преди 22 години.

Стотици гости от страната и чужбина се събират край лозовите масиви и отпиват от божествената напитка. По традиция след водосвета се извършва традиционното зарязване на лозята.

След това почитателите на гроздовия еликсир посрещат  древните божества на виното – тракийския Загрей, фригийския – Сабазий, гръцкия – Дионис, римския - Бакхус и Свети Трифон, които слизат от снежните върхове на Пирин.  С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района.

Божествата изпълняват тракийския обред „Розалин”, съхранен отпреди четири хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и  тяхната пречистваща сила.  Големият и висок пламък предвеща плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината.

"Веселбата се пренася на площада, където се организира дегустация на вино, след което се провежда тържествена церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и се коронясва Цар на лозята", раказва кметът на село Илинденци Бойко Ибришимов.

Специално за винения празник тук пристигат и гости от Франция, Македония и Гърция, добави управникът. 

В Илинденци има засадени около 3 000 дка лозови масиви. Основните сортове грозде, които се отглеждат във винарското селище, са Широка Мелнишка, Каберне, Мерло, Мелник 55 и Сандански мискет, каза Ибришимов.

Още от кмета на село Илинденци чуйте в звуковия файл