Последен шанс да узаконим жилища, вили и гаражи
Последен шанс да узаконим жилища, вили и гаражи / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Последна възможност за узаконяване на жилищните кооперации в благоевградския квартал „Освобождение”, при това на ниски цени, получават собствениците през настоящата година. Предложението е на Общинска администрация и е заложено в тазгодишната програма за управление на собствеността, която според кмета Костадин Паскалев съществено се различава от общинската програма през 2009 г. 

Опитали сме се да обвържем интересите на жителите на квартала с амбицията на Общината да получи повече постъпления в хазната, обясни Паскалев. Надявам се гражданите да проявят активност, защото срокът, който ще дадем, ще бъде свързан със спиране на подаването на вода и ток за неузаконените сгради, добави той. По думите му 56 са незаконните жилищни кооперации в кв. „Освобождение”, като средно между 300 и 400 кв. м. от всяка сграда са постронени незаконно. При цени, които ще определят лицензирани оценители, след което ще се утвърдят от Общинския съвет, гражданите могат да узаконят незаконните си на този етап сгради, каза Паскалев.

Същата процедура ще последва и за незаконните гаражи в благоевградските квартали. Собствениците на гаражи, които фигурират в градоустройствения план, могат да предприемат мерки за узаконяването им, като средната цена за отстъпено право на строеж заедно с цялата документация ще струва около 2 хил. лв.

Важна особеност е, че ако не се пристъпи към узаконяване, ще последва премахване на гаражите, отбеляза кметът. В момента Община Благоевград прави жест към съгражданите си, но ако до края на годината собствениците на незаконни гаражи не вземат мерки да ги узаконят, постройките ще бъдат събаряни, категоричен е той.

От общинското ръководство са решили да приведат в ред и незаконно изградените вили в местностите „Бодрост”, „Картала”, „Септемврийче” и „Добро поле”. Започваме работа по изграждането на кадастър за зоните, в които за момента няма такъв, а също и план за застрояване и регулация за районите с кадастър и узаконени сгради, посочи Костадин Паскалев.

Очакванията на кметска администрация са за приходи в две направления – от отстъпено право на строеж при узаконяване и от покупка на терен при законно изградени постройки. По този начин ще се създаде благоприятна среда за инвестиционен процес за дълъг период от време, смята благоевградският градоначалник.