Полицай Бойчев ще кара Коледа в килията
Полицай Бойчев ще кара Коледа в килията / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Полицейският инспектор от Благоевград Васил Бойчев, обвинен в изнасилване, ще празнува Коледа в следствения арест. Районният съдия Калина Иванова отказа да измени мярката за неотклонение "задържане под стража", в по-лека. За оставането на отстранения неотдавна от системата на МВР полицейски инспектор, пледира благоевградският прокурор Борислав Ковачки. Заседанието бе закрито заради опасност от изтичане на данни, касаещи личния живот на обвиняемия.

По време на днешното заседание адвокатът на Бойчев - столичният правозащитник Любен Панайотов, пледира за освобождаването му от килията, където лежи от 24 септември. "По делото е приложена биологична експертиза, от която не става ясно с категоричност, че именно Бойчев е изнасилил съседката си от квартал "Еленово" Роза М. Ще обжалвам определението на съдия Иванова пред Окръжен съд - Благоевград на 21 декември", каза за Дарик адвокат Панайотов.

Авторството на престъплението може да бъде доказано по безспорен начин с ДНК-експертиза, но Васил Бойчев упорито отказва да даде биологичен материал и кръв за изследването.

Има реална опасност Васил Бойчев да оказва натиск над основния свидетел-сексуално малтретираната Роза или членове на семейството й, ако той бъде на свобода. Бойчев е агресивен, това показат данните от извършената психологическа експертиза, мотивират се благоевградските магистрати.

По време на приключила дисциплинарна проверка срещу полиай Бойчев, разпоредена от директора на благоевградската полиция, той признал, че е имал сексуален контакт със съседката си, но бил доброволен, разкриха източници на Дарик. Бойчев официално е отстранен от системата на МВР от директора на полицията Йордан Кочев.

Служителят от полицията в Симитли бе арестуван през месец септември, след като жалба срещу него депозира 42-годишната му съседка в квартал "Еленово" Роза М. Според показанията й, Бойчев я закарал в района на парк "Бачиново" край Благоевград. Там Бойчев осъществил с нея брутално сексуално насилие, при което получила наранявания на пръстите на крака, в опит да избяга от колата на полицая.