Полицаи беседват с дилъри на гласове
Полицаи беседват с дилъри на гласове / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

65 лица от различни социални групи и професии са "профилактирани" в Областната полицейска дирекция в Благоевград от началото на предизборната кампания.

Сред тях има бивши полицаи, бизнесмени, лихвари и тартори от ромските махали, заяви началникът на "Охранителна полиция" Борис Байряков.

Всички те са сочени по време на предишни избори за дилъри на гласове.

"Предупредени са със съответни полицейски разпореждания, с тях са извършвани и беседи. Най-много са предупредените в Благоевград, Разлог и Гоце Делчев. На миналите избори за ЕП в Благоевградско са регистрирани 78 сигнала за материално стимулиране на гласоподаватели, но към момента няма образувани прокурорски дела. Последните преписки са от 2011 година", каза директорът на Областната полиция Васил Митов.

Директорът Митов призова и медиите да подават сигнали в полицията, ако разполагат с конкретна информация за предизборни машинации.

От началото на годината до този момент в в Областвата дирекция в Благоевград са регистрирани 2280 престъпни деяния и заявителски материали. 1227 от тях са против собствеността. Разкриваемостта е близо 42 процента, отчете зам.-директорът Христо Разсолков.

"Приоритетно работим по линия на битовата престъпност, наркоразпространението и трафика на акцизни стоки. Във връзка с кампанията по прибиране на канабисовата реколта, сме унищожили над 50 тона зелена маса, което е драстично повече от миналата година. Осуетили сме щети към държавната хазна в размер на 1 650 000 лева", посочи Христо Разсолков.

Полицейските шефове със задовоство коментираха, че от началото на годината няма неразкрито убийство в Благоевградско. Криминалистите в дирекцията са разкрили и пратили на прокурор извършители на изнасилвания и блудствени действия.