Поклон пред паметта на Ботев
Поклон пред паметта на Ботев / Дарик - Благоевград

В Благоевград отбелязваха 137 години от смъртта на поета-революционер Христо Ботев.

С ритуал по поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Ботев, благоевградската общественост изрази своето признание към героичното дело на великия българин.

Ритуалът започна в 10.00 часа, на площад "Народни будители" с рецитал на ученици от 11 ОУ "Христо Ботев" в града.

Поклон пред паметта на Ботев
netinfo

В знак на признателност цветя поднесе зам.-кметът на Благоевград Валери Смиленов. На церемонията бяха народният представител Даниела Савеклиева, общинските съветници от БСП д-р Владимир Пандев и Валери Миленков. Паметта на Ботев уважиха представители на духовенството, академичната общност, ученици и граждани.

Христо Ботев е роден в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е учител баща му, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. Октомври същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 година. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.

От октомври 1867 година живее в Румъния. През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Васил Левски.

През 1872 година е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно като сътрудник и съредактор на революционния орган. Започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новият орган на революционната партия - вестник "Знаме". През 1875 година съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката "Песни и стихотворения".

Христо Ботев започва организирането на чета в Румъния след новината за Априлското въстание.Четниците тръгват от Гюргево към България с кораба "Радецки" на 16 май 1876 година и спират на българския бряг при Козлодуй. Отправят към Балкана, за да влязат в последния си бой в подножието на връх Вола.

В подножието на връх Вола вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.