Похвалиха административните магистрати
Похвалиха административните магистрати / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Административният съд в Благоевград е пети в страната по натовареност, отчете председателят Василка Шаламанова.

През изтеклата година в съда са заведени 1681 дела, от тях 889 са първоинстанционните и 792 са касационни. Разгледани в зала са 1926 административни производства, със съдебен акт са приключени 1677 дела. През отчетната година е запазена и високата действителна натовареност на определен съдия по показателя общо свършени дела. Всеки от работещите в АС средно е докладвал по 18 производства месечно, обяви съдебният шеф Шаламанова.

През миналата година прекратените дела са 308, от които 285 първоинстанционни и 43 касационни. Посочените данни показват, че е запазена тенденцията за намаляване процента на прекратените дела, респективно увеличаване на решените по същество, при това в законовия тримесечен срок. Василка Шаламанова напомни за пореден път, че сградният фонд е твърде недостатъчен за нуждите на съда.

"Независимо от голямата натовареност на магистратите в АС-Благоевград, както и отчетената бързина при разглеждането на казусите в зала, е постигната и максимална срочност при изписване на съдебните решения. Това означава отлични резултати", заяви присъствалият на отчетното събрание Боян Магдалинчев - зам.-председател на ВАС.

Заедно с Магдалинчев присъстваха членовете на Висшия съдебен съвет Елка Атанасова и шефът на Инспектората Ана Караиванова. Гости на отчета бяха областният управител Костадин хаджигаев, кметът на Благоевград Атанас Камбитов, ректорът на ЮЗУ проф. Иван Мирчев и административните ръководители на Окръжната прокуратура и Окръжен съд, Христо Георгиев и Катя Бельова.