Подсъдим за двойно убийство иска отвод на магистрати
Подсъдим за двойно убийство иска отвод на магистрати / архив Дарик-Благоевград

Подсъдимият за двойно убийство санданчанин Антон Петковски - Нашко, поиска чрез адвоката си Илиян Василев отвод на магистратите по делото Маргарита Коцева, Дияна Узунова и съдебните заседатели.

След кратко съвещание днес, председателят на наказателния процес Коцева отхвърли направеното искане. В защита на съда се обяви и представителят на държавното обвинение в Пиринско - окръжният прокурор Елка Атанасова.

Делото срещу Антон Петковски - Нашко е за разстрела на благоевградския бизнесмен и собственик на комплекс "Космос" Ангел Христов и на криминално проявения Емил Николов, известен с прякора Мадака. Кървавите престъпления бяха извършени преди 10 години в благоевградското село Селище, близо до вилата на Ангел Христов, пред очите на съпругата му Дияна.

Подсъдимият Петковски и адвокат Василев протестираха в съдебната зала и срещу направената по делото ДНК-експертиза от назначените вещи лица Иванов и Тюфекчиев от Националния институт по криминалистика и криминология. Съдът обаче прие експертизата, въпреки констатациите на защитата, че тя е опорочена и не дава безспорни доказателства относно авторството на Антон Петковски в инкриминираните деяния.

Антон Петковски - Нашко, бе подведен под наказателна отговорност едва четири години след извършените убийства. Криминалистите го уличиха след като бяха открити две шапки - маска и с козирка, по които разследващите откриха косми и слюнка. ДНК-експертизата бе извършена след вземане на сравнителен материал от седем криминално проявени лица в Благоевградско, в това число от Нашко, Светослав Смилков, Любомир Тодоров-брат на покойния вече Георги Тодоров-Гурвата и Асен Бойчев.

Процесът, по който вече един съдебен състав от Окръжния съд в Благоевград вече си направи самоотвод преди година, продължава през месец февруари.