Почетоха революционера Аргир Манасиев
Почетоха революционера Аргир Манасиев / Дарик - Благоевград

В Благоевград почетоха паметта на воеводата, участвал в освобождението на Горна Джумая от османско владичество, Аргир Манасиев.

На гроба на революционара в Благоевград бе отслужена заупокойна молитва за отбелязване на 80 години от кончината на Аргир Манасиев.

За да се поклонят пред величието и смелостта на революционера пред паметната му плоча цветя поставиха, председателя на Общинския съвет Даниела Савеклиева, началникът отдел "Култура" Силвия Домозетска, политици, културни дейци и роднини.

За живота на Аргир Манасиев и неговото славно минало, разказа историкът Иван Стоянов, а със спомените и разказите за величествените битки ни запозна внукът на войводата, художникът Аргир Манасиев.

Отбелязването на годишнината е част от събитията, които организират Община Благоевград и Инициативен комитет за честване на 100 години освобождение на Горна Джумая от османско владичество.

Аргир Манасиев е роден през 1872 година в село Сехово, днес Идомени- Гърция. Член на ВМОРО, съратник на Гоце Делчев и Даме Груев. Той е активен участник в национално-освободителните борби на българите в Македония. Организира първата чета в Гевгелийско. По време на Илинденско-Преображенското въстание е в главния въстанически щаб на революционен окръг "Кожух". Доброволец в Балканската война, а в периода 1913г.-1919 година е околийски управител в Струмица. След края на Първата световна война, през 1919 година Манасиев се заселва в Горна Джумая, където е активен деец на ВМРО. Аргир Манасиев умира на 7 септември 1932 година.