Почетоха покровителя на зимата и студа
Почетоха покровителя на зимата и студа / Пресцентър

На Димитровден миряни се събират на храмов празник в симитлийските села Брежани и Сенокос, разположени в подножието на Пирин.

Въпреки студа и падналият първи сняг, десетки се събраха в църквата в Брежани за празничната литургия.

Църквата в село Брежани е наречена на Свети Димитър, покровител на зимата и студа.

Почетоха покровителя на зимата и студа
netinfo

Православният храм в Брежани е в челната тройка в цяла Югозападна България на най-старите действащи православни храмове. По възраст я изпреварват само църквата „Света Троица” в Банско и катедралният храм в Благоевград.

Отец Яне отслужи празничната литургия в храма, след това местни от Брежани и гости на селото седнаха на обща трапеза да се стоплят с младо вино и вкусен курбан, приготвен в 5 казана. Десетки вярващи взеха светена вода от църквата, за да поръси дома и семейството си за здраве.

Храмовият празник на църквата „Свети Димитър” празнува тази неделя и село Сенокос, където живеят само възрастни хора. Церквата там е точно до кметството, в съседство й е старият хан, запазен и до днес.

Божият храм „Свети Димитър” е голям и светъл, а църковният двор, със старите стрехи, дървени маси и пейки, пазят вековна история. Храмът в Сенокос е граден през 1927 година, четиринадесет години след като е опожарена голямата църква на селото.